Skönhetstips # 25...

Mmm, vitlöksbröd. Finns det nått bättre?

Slänger upp ännu ett skönhetstips, denna gången ett litet undervisningsinlägg,

Skönhetstips # 25; Huden...

Huden är ett av kroppens största organ. Man räknar på att den väger ca 4-5 kilo normalt, och tillsammans med fettlagren utgör den cirka en femtedel av ens totala kroppsvikt.
Huden har många olika funktioner. Bland annat att reglera och hålla kroppstemperaturen och skydda mot infektioner och vätskeförlust. Dessutom producerar huden skyddande ämnen för hår, naglar mm.
Huden består av ca 80 stycken lager, dessa är uppdelade i 3 skickt. Överhud, läderhud och underhud. I stora drag så delar man även upp den i två delar, Dermis och epidermis.
Huden är olika tjock på olika ställen på kroppen, tunnast är den på ögonlocken och tjockast på undersidan av fötterna.
 
Överhud:
Det yttersta och första lagren på huden kalla för överhuden (epidermis). Detta skickt är endast 0,05 - 15 mm tjockt. Det absolut ytterska lagren av detta skickt kallas för hornlagret och det är det som skyddar huden mot stötar och gör huden vattentät. Detta lager består nästan bara av döda celler.
Hornlagret förhindrar även att ämnen tränger in i kroppen och förnyas hela tiden.

Läderhuden:
Mellanskicktet kallas för läderhuden (dermis). Detta lager är ca 1-4 mm tjockt. Det är i läderhuden vi hittar blodkärl, nerver och känselkroppar samt svett och talgköttlar. Talg bildas i talgkötlarna och det är det som gör huden mjuk.

Underhuden:
Det tredje och sista lagret är underhuden (dermis).
Underhuden består endast av fett och stödjevävnad. Detta lager fungerar som energireserv och skyddar även mot kyla.
 Undehuden är tjockare hos överviktiga och tunnare hos smala.

När man köper hudvårdsprodukter så gäller det att man skaffar produkter som verkar djupt ner i huden. Att ha en produkt som enbart verkar på överhuden är mer elle mindre onödigt. Att bara behandla och återfukta de övre, döda och ständigt förnyande lagren ger ingen stor effekt. Utan det gäller att man får ner sina produkter längre ner i huden där det verkligen behövs och verkar.
Bra ämnen är elastin och kollagen, dessa ämnen bygger upp huden.



Bild: google.se

Hoppas att ni fått lite mer kunskap hur huden ser ut. Finns hur mycket som helst att säga om huden, men jag börjar med dessa baskunskaper.

Malle - tipsar på...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0