Skönhetstips # 34...

Skönt med ett bad, även om jag inte riktigt har psyket att ligga still en lägre stund.. Men men, här kommer ett utlovat skönhetstips...

Skönhetstips # 34; Hårvård...

Har kommit och tänka på att det inte blivit så mycket hårvårdstips här än så länge... Visst jag är ingen frisör så kan inte hur mycket som helst, men är ändå hårstylist så kan en hel del i vart fall.
Tänkte börja med att ge lite allmänna tips på hur man får ett starkt, glansigt och bra hår. Enkla och användbara tips. Vissa kanske självklara, andra kanske inte.
Mer ingående hårvårdstips tar vi upp i andra inlägg.

Föning:
Att föna håret hela tiden är inte speciellt bra, men man kan välja att föna på de lite längre gradantalen, ljummet eller kallt så skadas håret inte alls mycket och man kan föna så mycket man vill med mer eller mindre gott samvete.
Sen kan man även tänka på om man verkligen behöver föna håret så ofta som man gör.
Jag tex fönar i princip ALDRIG håret, men finns ju de som gör det varje gång efter att de duschat.
Att föna håret efter man duschat är inget man behöver göra, men vill man se till att sänka temperaturen, och som alltid när man använder värmeverktyg, använd en skyddande produkt.
Att föna håret torr innan man går och lägger sig är däremot att rekomendera då att sova med blött hår, speciellt uppsatt inte alls är speciellt skonsamt för håret.

Andra värmeverktyg:
Likadant här... Det gäller att inte platta, locka eller så i onödan då det faktikst sliter ganska mycket på håret. Om man ändå känner att man vill eller behöver, tänk på den skyddande produkten och var extra noga med att använda mycket inpackningar och andra återuppbyggande och vårdande produkter.

Uppsatt/utsläppt:
Att ha utsläppt är att föredra då håret gärna slits av att hela tiden vara uppsatt. Är du en sån som alltid vill ha ditt hår uppsatt tänk då på att sätta upp det olika hela tiden så att snoddarna/nålarna inte alltid hamnar på samma ställe då det sliter på håret tills det går av. Välj därför alltid snoddar utan "metallfäste". Att variera mellan höga och låga tofsar är dessutom bara snyggt och ger en variation i styling.
Knut är även en sak som man bör ha med försiktigthet. Vet att det är mångas favorit, även hos mig. Men att ha en knut (slarvigt uppsatt) sliter otroligt mycket på håret och man kan faktikst se det på håret om man haft det uppsatt en hel dag. Titta på topparna så ska ni se hur livlösa de ser ut, ibland ser det till och med ut som att de tappat pigment.
Om ni nu vill ha en knut, se till att göra om den då och då under dagen så att inte samma hårstån "stryps" en hel dag.

Borstar/kammar:
Har tagit upp det tidigare, tror det var i sista frågestunden. Men att ha rätt borste kan rädda många hår. Det är viktigt att man väljer en borste men mjuka borst och inte hårda då de lätt sliter av håret vid eventulla tovor. Men en mjuk borste så (bäst är de så kallade utredningsborstarna!!) reder den ut tovan, och skulle tovan sitta för hårt så viker sig bara borsten.
Tänk på att alltid börja nere vid toppen på håret och arbeta dig upp mot roten vid mycket tovor eller tupering. På så sätt redes tovorna ut från rätt håll istället för att dras i hårdare.
Kammar är jättebra att ha till små stylinggrejer eller till ett redan utrett hår, men att bara använda en kam är lika illa som att använda en borste med hård borst.

Produkter:
Jag tycker att det finns ett par produkter som alla bör ha hemma i sitt badrumsskåp.
Förutom de sjävlklara schampoot och balsamet så är det inpackning, borste, kam, spray, värmeskydd och silikondroppar/glansspray. Med dessa produkter kommer man faktikst kanske långt. Stylar man håret mycket kan man lägga till mousse och wax mm på listan. Kommer att göra ett inlägg om de olika produkterna senare.
Var noga med att köpa produkter som är ämnade just för din hårtyp. Tunnt, tjockt, platt, lockigt, fett, färgat mm.. detta brukar stå på i stort sett alla produkter och det är för att du ska hitta produkter som fungerar till fullo på just ditt hår.

Tvättning/torkning:
Vid varje tvätt så ska man tvätta håret med schampoo två gånger. Detta för att få ett så rent hår som möjligt. Dessutom så håller den rena känslan mycket längre och man skonar håret genom att inte behöva tvätta det lika ofta. Avsluta med balsam, och glöm inte inpackningen då och då.
Tvätta håret max varannan var tredje dag. Tvättar man det för ofta finns det risk att håret blri fett och att hårets naturliga balans rubbas vilket leder till skitigare hår fortare, statiskt hår mm.
Klappa ur håret med en frottehanduk, ruska eller massera inte. Det är heller inte så jättebra att torka det i en turban, håret mår mycket bättre av att torka nedsläppt.



Hoppas att några av tipsen var till nytta. Bjuder på en inbakad hängande fläta jag gjorde på "the head" i våras...

Malle - med nytvättat hår...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0